Ametist – povijest kamena

Ametist - povijest kamena

Poludragi kamen ljubičaste boje. Nalazišta ametista su Šri Lanka, Brazil, Urugvaj, Madagaskar, Indija, Rusija. Vrsta je kvarca, kod povišene temperature mijenja boju, a smatra se kako ljubičasta boja dolazi zbog utjecaja željeza i mangana. Ovaj poludragi kamen se najčešće kristalizira u geodama, okruglim šupljinama, može biti neproziran, proziran ili samo djelomično proziran.

Ime potječe od grčke riječi amethystus koji u prijevodu znači bez pijanstva. Naime, Grci su vjerovali kako ovaj kamen sprječava pijanstvo. Grčki bog Dioniz, bog vina i zabave htio se osvetiti smrtnicima koji ne uživaju u njegovim darovima, u zabavama i vinu. Stvorio je bijesne pse te je čekao prvog smrtnika koji bi naišao kako bi poslao svoje bijesne pse da ga rastrgaju. U tom trenutku prva smrtnica koja je naišla bila je lijepa djevojka Ametista koja se išla pokloniti boginji Artemidi. Kada je boginja Artemida vidjela što bog Dioniz namjerava pretvorila je Ametistu u kip kristala kako bi je spasila od pogibelji. Kada je Dioniz ugledao prelijepi kip pokajao se i zaplakao. Njegove suze bile us od vina koje su padale na kip Ametiste. Njegove suze obojale su kip mlade djevojke u ljubičasti i tako je nastao kamen Ametist. Upravo zbog toga se vjeruje kako ovaj kamen štiti od pijanstva.

Ametist se koristi i kao talisman, nekada su ga nosili ratnici kako bi se zaštitili u bitkama, neki su ga nosili kako bi se zaštitili od raznih bolesti, a koristio se i danas se koristi za smirivanje, pročišćavanje, protiv raznih ovisnosti i slično. Ametist ima svoju pozitivnu energiju koju prenosi na osobu ako se pravilno koristi.