Antropozofija kao skup ezoteričnog znanja o duhovnoj naravi svijeta

Antropozofija kao skup ezoteričnog znanja o duhovnoj naravi svijeta

Rudolf Steiner je utemeljitelj antropozofije koji je uvijek isticao predmet proučavanja, dok je tek poslije toga izlagao svoje stavove. Antropozofija uvijek se prilagođavala svojim slušateljima i njihovim osobnim potrebama.

Nastoji se preispitati umjetnost i znanost, krug ljudske djelatnosti, jednim dijelom religiju te se suprotstaviti materijalnom. Rudolf Steiner održavao je radnicima raznih tvornica govore o trostrukom društvenom poretku, te se kasnije otvorila i osnovna škola koja je bila temeljena na duhovnim načelima gdje se provodila waldorfska pedagogija.

Antropozofija odbacuje pretpostavke i teroriziranje, a teži ka spoznaji. Do potpune spoznaje dolazi se tek onda kada se sagledaju stvari sa svih stvari, tada ona sama dolazi. Postoje četiri osnovna dijela čvjeka koje antropozofija opaža, ljudsko ja ili ego što se još naziva i duhovno tijelo, zatim fizičko tijelo, životno tijelo, te dušu.

U Hrvatsku je antropozofija došla krajem 1920-ih. Antropozofski krug Narnia djeluje u Splitu, a u Zagrebu otvoreno je Antropozofsko društvo Marija Sofija.