Helena Blavatsky – osnivačica Teozofskog društva

Helena Blavatsky - osnivačica Teozofskog društva

Helena Petrovna Blavatsky rodila se u Ukrajini u gradu Jekaterinoslavu 1831. godine. Dolazi iz njemačke plemičke obitelji. 1849. godine udala se za Nicefora Vasiljeviča Blavatskog te je počela dosta putovati. Najviše je bila u Indiji gdje se počela zanimati za spiritualizam i ukultizam. Osnovala je Teozofsko društvo 1875. godine u New Yorku, a tamo se doselila 1873. godine. Teozofsko društvo osnovala je zajedno sa Williamom Quanom Judgeom i pukovnikom Henryem Steelom Olcottom.

Vratila se u Indiju 1877. godine gdje je promicala orijentalne religijske i filozofske ideje zajedno sa Olcottom, te je i tamo osnovala sjedište Teozofskog društva. Protiv nje je pokrenuta istraga od strane Društva za psihološko istraživanje 1884. godine gdje su je optužili za krivotvorenja i prijevara, a na čelu istrage bio je Richard Hodgons. Ova optužba je jako utjecala na nju i njezin rad te se zbog toga preselila u London. Tamo je nastavila sa svojim radom, osnovala je ezoterično Teozofsko društvo sa Judgeom 1888. godine. Bila je na čelu europske podružnice Teozofskog društva od 1890. godine, a tamo je bila do svoje smrti 1891. godine.

Napisala je niz djela, Tajna doktrina, kao njezino najvažnije djelo, zatim, Razotkrivena Izida, Glas Tišine, Ključ za teozofiju. Bila je osnivačica Teozofskog društva i pokreta, ezoteričarka, spisateljica i mističarka.