Meditacija – ravnoteža između tjelesnog i duhovnog

Meditacija - ravnoteža između tjelesnog i duhovnog

Metoda pomoću koje se dovodi u ravnotežu fizičko tijelo i duhovna strana osobe. Pomoću vježbi meditacije oslobađa se stres i osoba se oslobađa od energetskih blokada. Kada se oslobodi svega toga i uspostavi harmoniju, osoba tada može biti u miru i zadovoljstvu.

Meditacija dolazi od latinske riječi meditatio što znači razmišljanje, udubljivanje. Duhovna je vježba u kojoj osoba usmjeri misli i pažnju na određenu stvar. Danas se meditacija povezuje sa opuštanjem od stresa i odmor, dok je prije imala samo duhovno značenje.

Najčešće se pojavljuje u hinduizmu i budizmu, a cilj meditacije je širenje svijesti. Također se nalazi i u kršćanstvu, a tada joj je cilj oslobađanje čovjeka od ovozemaljskog. Meditirati se može pomoću recitiranja ili vježbanja disanja, te sama koncentracija na određenu misao. Ukoliko je koncentracija duža toliko je i dobra meditacija, što duže traje to su bolji rezultati.

Kako je meditacija put prema opuštanju tako se i savjetuje njezina redovita primjena. Dovoljno je samo dvadesetak minuta na dan meditacije kako bi se opustilo, kako bi se smanjila napetost, a oni koji primjenjuju meditacije dulje vrijeme postaju sretniji, pozitivniji, imaju više samopouzdanja, postaju inteligentniji, te s lakoćom rješavaju probleme.