Noć vještica – ritual za tjeranje duhova

Noć vještica - ritual za tjeranje duhova

Vjeruje se kako su Kelti počeli slaviti Noć vještica još prije oko 2000 godina. Oni su zapravo slavili Novu godinu koja je padala 1. studenog, a proslava je bila posvećena bogu Suncu i gospodaru smrti. Tu noć prije dana dana mrtvih Kelti su vjerovali da za punog mjeseca mrtvi napuštaju svoje grobove te dolaze na Zemlju kako bi posjetili svoje prijašnje domove. Kako se ljudi ne bi preplašili tih duhova počeli su se maskirati i stvarati veliku buku te noći kako bi otjerali zle duhove i kako se ne bi susreli s njima.

Kako su se seljani bojali da im zli duhovi ne bi uništili plodove, imanje i slično ostavljali su preko noći ispred kućnih vrata hranu za zle duhove kako bi se smirili i od te tradicije nastalo je skupljanje slatkiša od vrata do vrata. Još jedna karakteristika Noći vještica je izrezbarena bundeva, a ta priča povezana je sa Jack OLantern. Naime, on je sklopio ugovor s vragom, te je predao svoju dušu za piće. Uspio je prevariti vraga dva puta da mu ne uzme dušu. Nakon smrti nije bio primljen u Raj zbog načina života. Vrag koji ga je dočekao na vratima pakla dao mu je žeravicu ugljena te ga poslao natrag u tamu da luta. Jack je tu žeravicu ugljena stavio u repu koju je imao i izdubio, te je zauvijek lutao tražeći svoj put kući.

Noć vještica najviše se slavi u Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Americi, a postaje sve popularniji i u Hrvatskoj.