Waldorfska pedagogija – sustav odgoja i obrazovanja

Waldorfska pedagogija - sustav odgoja i obrazovanja

Cilj ove pedagogije je pomoći djetetu da se razvije kao cjelovito biće. Svakome se pristupa kao pojedincu, djetetu se pomaže uskladiti zemaljsko i duhovno, te se njegov um i emocije oplemenjuje kako bi se što bolje razvio kao osoba.

Waldorfska škola objedinjuje osnovnu i srednju školu, učitelj prati učenike kroz osam godina školovanja, nakon toga pohađa se predmetna nastava četiri godine. Ovdje nema ponavljanja razreda, učenje se ne dijeli na teoriju i praksu, a nastava se odvija u epohama.

Steiner je zahtijevao da se sobe u kojima učenici borave budu u svojim nekim određenim bojama, npr. sobe u vrtiću obojane su u boju breskvinog cvijeta. Sve što se koristi u školi od uporabnog predmeta moraju biti napravljeni od prirodnog drva, arhitektura je također morala prilagoditi izgled ploha i linija prema uputama Steinera.

Prva škola otvorena je u Stuttgartu 1919. godine, danas postoje 994 waldorfske škole, preko 120 ustanova za osobe s posebnim potrebama, 1400 waldorfskih vrtića, preko 68 obrazovnih ustanova za učitelje i to je bio broj do 2001. godine. Danas ih vjerojatno ima još više.

U Hrvatskoj postoji osam vrtića, u Splitu, Rijeci i Zagrebu, te dvije waldorfske škole, u Rijeci i Zagrebu.